Nachtkoeling in kantoorgebouwen.

OCS werkt volledig op maat van de klant. Samen met de klant bedenken wij een oplossing voor elke ventilatie-gerelateerd uitdaging. Iedere vraag behandelen wij met alle zorg zodat wij u de gepaste oplossing kunnen voorschotelen.

Zo kregen wij in maart de vraag of we nachtkoeling kunnen voorzien in een kantoorgebouw in de regio van Gent.


Nachtkoeling is een passieve manier om uw kantoor ’s nachts te koelen. Dit systeem werkt op basis van een intensieve ventilatie, maar er zijn nog een aantal voorwaarden. Deze bespreken we verder hier onder.

Tijdens de nacht wordt intensief geventileerd met natuurlijke buitenlucht. Door de verfrissing met koude lucht zal de temperatuur in het gebouw dalen en vervolgens wordt de koude opgeslagen in de ruimtemassa.

Overdag vult het gebouw zich opnieuw met warme lucht, maar zo ontstaan minder hoge temperatuurpieken. Om effect te hebben moet de nachtkoeling de lucht van in het gebouw verschillende malen per uur kunnen verversen. Bij onze klant hebben wij dan ook geopteerd voor een Clima RDD710, die een capaciteit heeft van 26500m³/h. Om deze capaciteit aan lucht te kunnen afvoeren werd er gewerkt met kanalen met een diameter van 710mm.

Voor dit toestel heeft onze projectleider een plenum ontworpen & dit op maat laten maken, zodat er een optimale luchtverplaatsing kan gegarandeerd worden.
Om de trillingen van zo een zwaar toestel wat op te vangen hebben onze monteurs onder het toestel trillingsmatten geplaatst.

Nachtkoeling is geen wondermiddel, maar het is wel effectief voor het aftoppen van warmtepieken. Nachtkoeling gaat natuurlijk niet hetzelfde effect geven als een klimaatplafond.

Efficiënte nachtkoeling heeft een aantal voorwaarden, alvorens deze kan geïnstalleerd worden:
- Er moet voldoende thermische massa beschikbaar zijn om de koude massa op te slaan. Hieronder verstaan we plafonds, vloeren, betonnen of
massieve wanden. Doordat de thermische massa de koelte opslaat, zal de woning ’s morgens koeler aanvoelen en ook trager opwarmen.
- Het gebruik van automatische ramen of gevelroosters is hier een must. Dit hangt samen met het gebouwbeheersysteem.
- Nachtkoeling werkt het beste via een schoorsteeneffect. Dit werkt via een ventilatiekanaal in het dak.


Bij Office Climate Solutions kan u dus terecht voor verschillende oplossingen voor koeling. Gaande van nachtkoeling, tot klimaatplafonds en reguliere ventilatie.